49774ba28da9.png
 

Historisk jul på Melgården

Opplev Historisk Jul på vakre Melgården og få et innblikk i juleforberedelser og feiring slik det artet seg ved forrige århundreskifte. 

På storgården Melgården i Østerdalen står juletradisjonene sterkt. Å komme inn i hovedbygningen en romjulsdag er som å reise tilbake tid. Det knitrer og spraker i alle husets kakkelovner, det dufter av konvaller og svibler, sirupstynnkake og julepunsj. Huset er pyntet med talglys og granbar, og i salen danser barna rundt om en enerbærbusk. Og selv om regelen er at juletreet ikke skal tennes før julaftens morgen, gjør vi et unntak og pynter treet slik som på slutten av 1800-tallet og inviterer inn i julepyntede stuer og saler allerede før advent.

Vi gir deg en forsmak på julestemningen og ønsker hjertelig velkommen til en høytidsstemt dag i unike omgivelser og Historisk Jul på Melgården lørdag den 25.november!


Program for dagen:

  • 09-30-10 Ankomst. Vi ønsker velkommen i hallen i Hovedbygningen og byr på julekaffe og Østerdalsbiteti. 
  • 10. 00-10.50 Omvising i Melgårdens julepyntede stuer og saler ved vertinne og frue på Melgården Live Huse Mykleby. Live forteller om livet på storgården før og nå med særlig fokus på juleforberedelser og feiring. 
  • 10.50-12.00 Foredrag om gammeldags jul ved "juleekspert" Marit Katarina Bjørnsdatter Odden. Hvordan ble julen feiret i Norge i gamle dager? Hvilke tradisjoner har forsvunnet, hvilke har holdt seg og når oppstod de?  Og hvordan så juletreet ut? 
  • 12.00-13.30 Førjulslunsj En av få juletradisjoner som har holdt seg omtrent uforandret et maten. Vi har dekket bordet i Lillesalen og serverer en beleven førjulslunsj med både velkjente og utradisjonelle smaker fra Østerdalen. Diplomkokk Bjørn Hettervik  byr på hjemmelaget sylte med beter, raket ørret, sik, ribbe, medisterkaker på gaffel og multedessert "Melgården" med mer. Alt laget fra bunnen av med lokale råvarer, blant annet grønnsaker fra Melgårdens historiske kjøkkenhage. Lunsjen inkluderer vin eller alkoholfritt drikke. 
  • 13.30- 14.00 Hagevandring. Etter lunsj og kaffe tar vi en benstrekk i i frisk luft i den historiske hagen. 
  • 14.00-16.00 Juleverksted som på 1800-tallet. Marit viser oss hvordan vi kan lage juletrepynt etter beskrivelser fra årene rundt 1900.  Pynten tar du selvsagt med deg hjem og henger på juletreet når den tid kommer. 
  • 16.00 Vel hjem

PÅMELDING

Tid: Lørdag 25.november kl 10.oo-16.00

Sted: Melgården i Østerdalen, Desetveien 1162, 2450 Rena (2t 15min med bil fra Oslo)

Pris: kr 1850,-

Kom gjerne med tog. Vi ordner transport til og fra Rena stasjon.

Dette er en unik mulighet til å oppleve jul som i gamledager på Melgården. Storgården er i privat eie og vi har normalt ikke åpent for publikum. Det er et begrenset antall plasser, og vi anbefaler snarlig påmelding til vertinne Live på post@melgarden.no eller på 90606951.  Bindende påmelding. 

Forbehold om antall påmeldte gjester. 


OM OSS

Vertinne og frue på Melgården er Live Huse Mykleby. Live og ektemannen Tollef driver gården i dag, og sammen restaurerer, tilbakefører og rehabiliterer de storgården til sin opprinnelige form, inklusive gårdens historiske hageanlegg. Den historiske hagen er åpen for publikum i sommerhalvåret med hagevandringer søndager. Live er over gjennomsnittet glad i alt som hører julen til, og opptatt av å videreføre gårdens tradisjoner og skikker. 

Med oss har vi Marit Katarina Bjørnsdatter Odden. Marit er en av få i Norge med inngående kjennskap til gamle norske juletradisjoner. Hun har jobbet 17 år ved Norsk Folkemuseum som formidlingskonsulent innen blant annet matkultur, håndverk og juletradisjoner, og har vært brukt av radio og tv som "juleekspert". Sammen med Roger Falldalen driver hun nettstedet og bygningsvernbutikken Gamle Trehus som også selger nostalgisk juletrepynt. Hun driver også den poulære Facebooksiden Gammeldags Jul

Diplomkokk Bjørn Hettervik styrer til vanlig kjøkkenet på gårdshotellet Søndre Løsset og Lysaker Gjestgiveri. Han har lang og bred erfaring fra mange ulike spisesteder. Bjørn har de siste årene jobbet med matglede og inspirert bedrifter til å lage god mat og gode opplevelser. 

 
 

 
 
Glæden dog ei fryser. Muntre øine skue, juletrææets lue - friskt mot jul det går!
— Henrik Wergeland i sin "Barnesange", 1840
 
1275598.png